Locuintele disponibile la nivelul pietei locale au putut fi achiziționate, astfel, cu 1.529 de euro/mp util, față de 1.509 euro/mp util la începutul verii.
Tot aici s-a putut observa și a doua cea mai mare creștere procentuală a prețurilor comparativ cu intervalul similar al anului trecut, respectiv de 4,4%. Orașul Constanța a fost depășit la acest capitol doar de Oradea, unde avansul a fost cu 4,5%.
Majorarea prețurilor în orașul de pe malul Mării Negre a fost resimțită în special pe segmentul rezidențial vechi. Pentru o astfel de locuință cu două camere proprietarii au solicitat 1.489 de euro/mp util, în timp ce pentru cele cu trei camere prețul mediu a ajuns la 1.547 de euro/mp util.
În Capitală valoarea medie de listare a apartamentelor a ajuns în iulie la 1.500 de euro/mp util, după un avans cu câțiva euro față de luna anterioară, dar consemnând în continuare o scădere cu aproape 3% față de iulie 2022. De altfel, în rândul orașelor analizate au putut fi sesizate doar două reduceri ale prețurilor în perioada menționată, cea de-a doua apărând în Craiova și fiind de nici 2%.
Bucureștenii au putut achiziționa, spre exemplu, un apartament nou cu două camere cu circa 1.386 de euro/mp util și o garsonieră, tot într-un imobil finalizat recent, cu 1.243 de euro/mp util. Trebuie menționat, totodată, și faptul că în cazul locuintelor noi preturile locuintelor solicitate în Capitală rămân cu circa 11% mai mici decât cele înregistrate în iulie 2022.
Pe piața veche s-a putut observa, în schimb, o ușoară tendință de creștere luna trecută, chiar dacă și în acest caz prețurile rămân cu aproape 1% sub nivelul din iulie 2022. Astfel, proprietarii au scos la vânzare apartamente cu 2 camere la un preț mediu de 1.509 euro/mp util, respectiv garsoniere la 1.559 de euro/mp util.
Cluj-Napoca continuă să depășească nu doar Bucureștiul, ci și celelalte orașe analizate prin intermediul Indicelui Imobiliare.ro, aici pretul mediu solicitat de catre proprietari și dezvoltatori ajungând la 2.419 euro/mp util și menținându-se cu doar câțiva euro peste nivelul înregistrat la începutul verii.
Atât pe segmentul nou, cât și pe segmentul vechi, prețurile se mențin cu circa 2% peste nivelul din iulie 2022. Luna trecută, locuințele vechi cu 2 camere puteau fi achiziționate la un preț mediu de 2.449 de euro/mp util, iar cele nou construite cu 2.541 de euro/mp util.
Evoluția prețurilor apartamentelor a stagnat, față de iunie, în cazul orașelor Sibiu și Brașov. La Sibiu prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vanzare s-a situat luna trecută în jurul valorii de 1.436 euro/mp util. Cei aflați în căutarea unei proprietăți la poalele Tâmpei au putut găsi luna trecută in piata locuintelor listate, în medie, cu 1.590 de euro/mp util.
Atât pe segmentul vechi, cât și pe cel nou tendința generală a fost de creștere în cazul orașului Brașov, atât de la o lună la alta, cât și comparativ cu anul trecut. De altfel, în cazul locuințelor din imobile finalizate recent majorarea a fost cu circa 9% într-un an.
La Iași s-a putut observa un avans ce depășește ușor 3% într-un an, prețul mediu solicitat pentru locuintele disponibile la vanzare aici ajungând de la 1.333 euro/mp util în iulie 2022 la 1.377 de euro/mp util luna trecută, conform statisticilor.
O creștere cu circa 2% a apărut, în același interval, și în Timișoara, proprietarii cerând, în medie, 1.465 de euro/mp util. Apartamentele noi cu 3 camere s-au scumpit cu aproape 13% în luna iulie, în timp ce unitățile locative cu 2 camere s-au ieftinit ușor.
O tendință de creștere a pretului de vanzare se poate observa, printre altele, în cazul garsonierelor situate în blocuri vechi din Timișoara.
Prețul mediu solicitat pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare în Oradea a crescut cu 4,5% din iulie 2022 și până luna trecută, atingând nivelul de 1.357 de euro/mp util. Un avans de circa 3% s-a înregistrat și la Ploiești.
La nivel național, evoluția prețurilor apartamentelor a înregistrat o creștere ușoară pe parcursul lunii iulie, de la 1.429 de euro/mp la 1.435 de euro/mp.