Conform experților din domeniu, se preconizează că piața imobiliară va urma aceeași tendință și în 2024.
Românii, ca și anul trecut, în marea lor parte vor persista în alegerea apartamentelor mai mici .
Mai ales că aceste locuințe sunt considerate opțiuni atractive pentru investiții.
Piața imobiliară. Românii vor continua să cumpere apartamente mici
Potrivit statisticilor, românii s-au ferit nu să facă locuințe în 2023, iar prognoza indică că nu vor feri nici în 2024.
Există deja de multe altele solicitări și interesați de apartamente sau case aflate în construcție. Se remarcă faptul că, încă de la finalul acestui an, un număr semnificativ de potențiali clienți și-au îndreptat atenția către locuințe mai mici.
„ De multe ori, aceștia cumpără apartamente cu o cameră sau două, la prețuri mai reduse, ca investiție, pentru a le oferi spre închiriere. Această tendință se va menține și în 24 și trebuie menționat că, în acest caz, vorbim despre un număr mare de 2 oameni care vin din străinătate, români care lucrează în alte țări ”
Creditele imobiliare rămân cea mai bună variantă pentru români
Potrivit experților de piață imobiliară, majoritatea românilor au cumpărat locuințe în 2023 prin intermediul creditelor imobiliare. Cu toate acestea, există și multe persoane care au optat pentru plata integrală în număr.
,,Cei mai mulți achiziționează apartamente sau case pentru uz propriu. Astfel, o mare parte face acest lucru cu ajutorul creditelor imobiliare. Cu toate acestea, există și multe persoane care lucrează în străinătate și aleg să investească în locuințe pe care, ulterior, le oferă spre închiriere.
De multe ori, aceste persoane, întoarse în țară, optează pentru plata cash. Dar, în general, cele mai multe persoane care trec pragul agenților imobiliare optează pentru achiziționarea unei locuințe cu ajutorul unui credit ”.
Piața imobiliară rezidențială se contractă
În același timp, piața imobiliară rezidențială de locuințe mai vechi experimentează sau reduce constantă instalată cu vara acestui an. Mai mult, în viitorul apropiat se prognozează persistența acestei tendințe.
Tranzacțiunile imobiliare s-au diminuat cu 18% la nivel național în intervalul ianuarie-septembrie 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.
Potrivit informațiilor furnizate de Banca Națională, costurile ridicate de construcție dintre cauzele modificării prețurilor locuințelor noi. Aceste prețuri au înregistrat o creștere de 4,4%, comparativ cu cele ale locuințelor existente.